Henk Pelser – de auteur van Henk’s Oorlog – werd in 1916 geboren in Bandoeng in het toenmalige Nederlands-Indië. In 1933 ging hij naar Amsterdam om zijn school af te maken en medicijnen te studeren. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak sloot hij zich aan bij het verzet en speelde hij een belangrijke rol bij het redden van de levens van honderden Joden door het opzetten van een ontsnappingslijn naar Zwitserland. Uiteindelijk, gevangengenomen en gevangengezet, overleefde hij niettemin de oorlog, werd arts en trouwde met zijn joodse vriendin, die ook door de nazi’s was opgesloten.
Hij oefende in het academisch ziekenhuis in Amsterdam, het Wilhelmina Gasthuis, met als specialisaties psychosomatische geneeskunde en endocrinologie. Hij bleef werken met de slachtoffers van vervolging en oorlog en werd in 1992 in Moskou uitgenodigd om advies te geven over de hulp die aan de overlevenden van de goelags zou worden verleend.
Pas toen Henk Pelser in de jaren negentig zijn memoires schreef, werd de rest van de wereld zich bewust van de volledige omvang van zijn werk in het verzet in oorlogstijd en het aantal levens dat hij had helpen redden. Op 16 april 1996 werd Henk Pelser door Yad Vashem, de Israëlische Holocaustherdenkingsautoriteit, als Rechtvaardige Onder de Volkeren geïnvesteerd.
Henk Pelser en zijn vrouw Saartje hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen.